Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az inszomnia képes leírás - Alvászavar.tlap.hu
részletek »

Az inszomnia - Alvászavar.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alvaszavar.tlap.hu » Az inszomnia
Keresés
Találatok száma - 4 db
Altató nélkül

Altató nélkül

A krónikus álmatlanság több néhány ébren átforgolódott éjszakánál. Komoly probléma, mert a felnőtt lakosság egyharmada szenved valamilyen alvászavarban. Az altatók felírásának rutinja mellett mire számíthatunk, ha gyógyulni akarunk? Mi az inszomnia? Inszomniáról akkor beszélünk, ha az alvás mennyisége, minősége vagy időzítése szenved zavart. Értelmezhetjük az inszomniát panaszként, valamely betegség tüneteként vagy önálló kórképként. Ugyanakkor egyre több kutatási adat utal arra, hogy az inszomnia bizonyos betegségek (depresszió, szorongás és alkoholizmus) kialakulásának jósló tényezője.

Az inszomnia

Az inszomnia

Álmatlansággal foglalkozó oldal. A háziorvosi gyakorlatban a leggyakoribb alvással kapcsolatos panasz minden bizonnyal az Inszomnia (álmatlanság), hiszen a legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmad szenved álmatlanságban (bizonyos vizsgálatokban a népesség 65-66 %-át találták érintettnek). Az álmatlanság tünet. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot restorációjához. Az inszomnia az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stressz-szel és/vagy aluszékonysággal jár. Primer inszomniákról akkor beszélünk, ha az alvászavar nem függ össze más (szomatikus, belgyógyászati, pszichiátriai) betegséggel. Mielőtt a leggyakoribb inszomnia típusokat egyenként áttekintenénk, összefoglaljuk az inszomniák kezelésével kapcsolatos általános alapelveket, hangsúlyozva, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem kell törekedni az ok pontos kiderítésére, s az ennek megfelelő célzott terápia alkalmazására.

Szakértői tanácsok

Szakértői tanácsok

Sokan szenvednek alvással kapcsolatos problémáktól. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy nem tudnak elaludni, éjszaka többször is felébrednek, vagy hogy alvásuk egyáltalán nem pihentető. Akinek volt már ilyen, vagy hasonló problémája, annak jól jöhet néhány szakértői tanács, amelyeket a CNN.com gyűjtötte össze. Az éjszakai ébredő, akinél egy szakítás után alvásproblémák merültek fel, a stressz miatt állandóan felriadt éjszakánként. Még két évvel szakítása után sem enyhült alvásproblémája. A közérzete már jobb volt, az éjszakák azonban nem hoztak megnyugvást. Jellemzően este fél tizenegykor alszik el, három vagy négy órával később azonban felébred. Ezután reggelig görcsöl. Sok módon próbálta problémáját enyhíteni. Kipróbálta a meleg fürdőt, langyos tejet, ellazulási technikákat alkalmazott.

Vitamin magazin hírek
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - Addig nem adok gyógyszert a betegnek amíg a táplálkozását rendbe nem teszem! Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert. / Más ezt úgy fogalazta meg, hogy nincs gyógyithatatlan betegség, csak gyógyithatatlan...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az egészség elvesztésének lépései.
Az egészség elvesztésének lépései. Néhány elgondolkodtató mondat, amivel foglalkoznunk kell: 1. Az emberek...
Tipusai

Tipusai

Átmeneti inszomnia. Abban az esetben, amikor az álmatlanság egy-két alkalommal lép fel, de semmiképp nem tart hónapokig, a betegség átmeneti típusáról beszélünk. Az ilyen átmeneti zavar meglehetősen gyakori, és leginkább a stresszes helyzetek idézik elő;, mint a családi, munkahelyi problémák, valamilyen súlyos trauma átélése, vagy egy nyaralás alkalmával az időzónák átutazása (Jet Leg). Ugyanilyen átmeneti alvászavart okozhat a megerőltető szellemi vagy fizikai tevékenység végzése, koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása, vagy a cigarettázás a lefekvés előtti órákban. Rövid távú inszomnia. Olyan életszakaszokban, amikor valamilyen, stresszt kiváltó változás lép fel életünkben - pl egy új munkahely, családi gondok -, okozhat néhány hétig is tartó nyugtalan alvást. Ebben az esetben, amint megtörténik az alkalmazkodás az új helyzethez, az alvás is normalizálódik.

Tuti menü