Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alvásszükséglet, alvás képes leírás - Alvászavar.tlap.hu
részletek »

Alvásszükséglet, alvás - Alvászavar.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alvaszavar.tlap.hu » Alvásszükséglet, alvás
Keresés
Találatok száma - 6 db
A titokzatos alvás

A titokzatos alvás

Életünk egyharmadát töltjük az alvás titokzatos állapotában. Mit tudunk erről a mindenki számára ismert, és mégis rejtélyes állapotról? Egyáltalán miért van szükség alvásra? Életünk majdnem egyharmadát alvással töltjük. Ez azt jelenti, hogy egy 70 éves ember életének 23 évét ágyban, párnák közt töltötte. Ez nem kis mennyiség. Több mint az az idő, amelyet evésre, ivásra, szeretteinkre fordítunk. A legtöbb ember számára az alvás annyira magától értetődő, hogy eszébe se jut töprengeni rajta. Gondolata mégis sok kutatót, orvosokat és biológusokat foglalkoztat. Egyesek vágyakoznak utána, mert hiányát megszenvedik. Mások pedig úgy vélik, drága idejüket hasznosabban is eltölthetnék.

Alvás a depresszió ellen

Alvás a depresszió ellen

Nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után egy jót aludni, és reggel frissen ébredni! Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, mivel minden harmadik ember valamilyen alvásproblémával küzd. Mit tehetünk a bárányok számolgatása helyett, mitől lesz igazán pihentető az éjszaka? Egy új tanulmány eredményei szerint az éjszakánként hat-nyolc órát alvó emberek életminősége jobb, és kisebb valószínűséggel süllyednek depresszióba, mint azok, akik kevesebbet alszanak. A kutatók ugyanakkor a kilenc óránál hosszabb alvást sem javasolják. A tanulmány során 10.654, átlagosan ötvenkét éves páciens adatait vizsgálták, két éven keresztül. Az életkor, a nem, a rassz és a családi állapot tényezőinek beszámítása mellett információt gyűjtöttek az életminőségükről, depressziós érzéseikről és alvási időtartamukról.

Alváshiány

Alváshiány

Az Álmok Nővilág - A sikeres nők honlapja- A kutatás során olyan állatokat hasonlítottak össze, amelyek 72 órán át nem aludtak olyanokkal, amelyektől nem vonták meg az alvást. Megállapították, hogy a kialvatlan patkányok szervezetében magasabb volt a stresszhormon szintje, és a hippocampusban jelentősen kevesebb agysejtjük termelődött. Ha az állatok hormonszintjét a normális mértéken tartották, megszűnt az agysejtek termelődésének gátlása. A kutatók szerint az alvásmegvonásból eredő megemelkedett stresszhormon-szint magyarázza a sejttermelés csökkenését. Amikor egy hét múlva az alvási mintákat helyreállították, az idegsejtek termelődése csak két hét elteltével normalizálódott.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Babakori szükséglet

Babakori szükséglet

Az alvás a szervezet számára fontos, pihenést szolgáló állapot. A pihenés azonban nem tétlenséget jelent. Ezt bizonyítja az agy elektromos tevékenységéről készült görbe, az EEG, melynek segítségével jól elkülöníthető az agy ébrenléti állapota az alvástól, valamint a különböző alvásfázisok. Az éjszaka folyamán ugyanis az alvás mélysége nem állandó. Az elalvást követően lépcsőzetesen mélyül, majd ismét felületesebbé válik, és ezeket az úgynevezett alvásciklusokat, melyek életkortól függően 50-90 percig tartanak, a köznyelvben álomlátási szakasznak, szaknyelven REM-nek nevezett alvásminta váltja fel.

Mennyi alvásra van szükségünk?

Mennyi alvásra van szükségünk?

Az első és legfontosabb tudnivaló: nincs minden emberre érvényes időtartam az alvást illetően. A felnőttek nagy része beállt az átlag 7-8 órai alvásra. Az egyéni alvásszükséglet egyénenként más és más, lehet örökletes is, amely aligha változtatható meg. Éppen ezért felesleges stressznek tesszük ki magunkat, ha megpróbáljuk alvásidőnket csökkenteni vagy éppen növelni. Az alvásszükséglet csak idős korban lesz kevesebb: a 70 éven felüli embereknek már elég a napi 5-6 óra alvás is. A döntő nem az óraszám és a folyamatosság, hanem az, hogy reggel mindig kipihenten ébredjünk, tehát pihentnek érezzük magunkat. Sokan az éjfél előtti alvást tartják a legpihentetőbbnek. Az alváskutatás azonban még nem talált erre kielégítő bizonyítékot.

Rossz a kevés alvás

Rossz a kevés alvás

Kutatók ezrei próbálnak évtizedek óta választ adni a csaknem minden emberben felmerülő nagy kérdésre: Vajon el tudjuk-e érni, hogy kisebb mennyiségű alvással megnöveljük a családunkra, munkára szánt időt? Az egyéni beszámolók és kísérletek mutatják az eredményt.Nem is olyan régen egy horgásztúrán vettem részt két barátommal. Még pirkadat előtt felkeltünk négyórányi alvás után és nekivágtunk az útnak. A fáradtság azonban hamar rám tört: ahogy a bóbiskolás közben a fejem kezdett nehéz lenni és a szemhéjam is egyre súlyosabb, észre sem vettem, hogy kezdünk lesodródni az autópályáról

Tuti menü